Live cooking
Live cooking, czyli gotowanie na żywo. Szef kuchni na imprezie przygotowuje posiłek na oczach gości. W ten sposób można zobaczyć, jak wygląda proces tworzenia dań przez profesjonalistę, jak dobiera składniki itp. Zaletami tego rozwiązania jest show gdzie każdy może podejść do kucharza, zapytać jak dobiera składniki i jakich przypraw używa. Jest to doskonała opcja edukacyjna, a jednocześnie niezapomniane wydarzenie. W przypadku live cookingu goście mają pewność, że wszystkie produkty są świeże i przygotowywane bezpośrednio według życzenia gościa.
Jak zorganizować live cooking?
Na początku należy przyjrzeć się grupie docelowej. Inaczej będzie wyglądało gotowanie dla dzieci, a inaczej dla przedstawicieli biznesu i miłośników sztuki kulinarnej. Zarówno kucharz, jak i dania z oprawą muszą pasować do okoliczności i tworzyć spójną całość.
Należy pamiętać, że podczas gotowania na żywo zawsz goście zasypują pytaniami kucharzy co jednocześnie tworzy ciekawe relacje i wnioski.
Zawsze bardzo ważne są umiejętności nie tylko kulinarne kucharzy. Konwersacje, wymiana doświadczeń czy też pytania o przepisy to najczęściej bardzo przyjemnie spędzony czas w relacjach profesjonalnych kucharz z gośćmi, odbiorcami ich kreatywnej pracy.